طرز تهیه اشکنه قروت مشهدی (بیرجندی)

به گزارش مجله دانلود و سرگرمی، اشکنه قروت از جمله در خراسان است. انواع اشکنه جزو غذاهای سبک و ساده ایرانی هستند که به طور سنتی در بیشتر شهرها با دستورهای مشابه درست می شوند. ماده اصلی اشکنه قروت هم، همان کشک است که به شیوه سنتی به صورت کشک ساییده، در این به کار می رفته است. در این مقاله از در طرز تهیه اشکنه قروت، به عنوان غذای محلی خراسانی ها در روزهای سرد را به همراه نکات و فوت و فن های آماده سازی کشک و درست کردن این غذا، به شما آموزش می دهیم.

طرز تهیه اشکنه قروت مشهدی (بیرجندی)

مواد لازم برای تهیه اشکنه قروت مشهدی و بیرجندی (برای 2 نفر)

مواد اولیهمیزان مورد احتیاج
کشک قروت (یا کشک ساده) ساییده شده2 لیوان فرانسوی دسته دار
نعناع خشک2 قاشق غذاخوری
مغز گردو (خرد شده)2 قاشق غذاخوری
تخمه خربزه ساییده شده2 قاشق غذاخوری (اختیاری)
سیر (برای سیر داغ)3 حبه
فلفل سیاهبه میزان لازم
روغن محلی یا کرهبه میزان لازم
پیاز (برای پیاز داغ)2 عدد میانه

مدت زمان آماده سازی مواد: 30 دقیقه

مدت زمان مورد احتیاج برای پخت اشکنه: 30 دقیقه

مراحل طرز تهیه اشکنه قروت بیرجندی

برای درست کردن اشکنه قروت می توانید کشک را به صورت آماده تهیه کنید یا خودتان آن را در خانه درست کنید و یا از کشک های ساده کارخانه ای بهره ببرید. این اشکنه مقوی و پرکالری را به عنوان پیش غذا برای مهمانی یلدا می توانید تهیه و سرو کنید. مراحل طرز تهیه اشکنه قروت را در ادامه دنبال کنید.

مرحله اول: تخمه خربزه را آماده کنید

برای تهیه اشکنه قروت، به دو روش می توانید تخمه خربزه را آماده کنید. استفاده از تخمه خربزه کاملا اختیاری است و می توانید آن را از دستور تهیه، حذف کنید. روش اول این است که تخمه ها را در تابه تفت دهید و سپس آن ها را در آسیاب کن پوره کنید.

تخمه خربزه پوره شده را مستقیما در اشکنه به کار ببرید. روش دوم این است که تخمه خربزه آسیاب شده را با نصف لیوان آب سرد مخلوط نموده و هم بزنید تا رنگ آب، کرمی گردد. سپس مایه به دست آمده را از صافی رد کنید و محلول شیری رنگ را به اشکنه اضافه کنید.

مرحله دوم: پیاز را آماده کنید

در این مرحله از طرز تهیه اشکنه قروت خراسانی (گنابادی)، پیاز و سیر را پوست بگیرید و به صورت نگینی ریز خرد کنید. در یک قابلمه، کره یا روغن محلی بریزید و روی حرارت قرار دهید. بعد از داغ شدن روغن، پیازها را در آن سرخ کنید تا کاملا سبک و طلایی گردد. سپس سیر را اضافه کنید و هم بزنید، در حدی که عطر آن خارج گردد.

برای خرید انواع کره، روغن حیوانی، پیاز داغ منجمد و سیر داغ می توانید به روش های خرید یا اینترنتی از فروشگاه های اقدام کنید.

مرحله سوم: بقیه مواد اشکنه قروت را اضافه کنید

در این مرحله، نعناع خشک را به قابلمه اضافه کنید و تفت دهید تا از خامی بیفتد و کمی سرخ گردد ولی مراقب باشید نسوزد. مغز گردوی خرد شده را هم اضافه کنید و برای 2 تا 3 ثانیه تفت دهید. اگر تخمه خربزه را به صورت آسیاب شده استفاده می کنید، تخمه را هم اضافه کنید و کمی تفت دهید. در غیر این صورت، شیره تخمه خربزه را اضافه کنید.

برای خرید سبزی خشک نعناع و مغز گردو، می توانید به روش های خرید حضوری یا اینترنتی از فروشگاه های اقدام کنید.

مرحله چهارم: کشک را اضافه کنید

در آخرین مرحله، کشک ساییده را اضافه کنید. اگر از کشک های کارخانه ای استفاده می کنید، کشک را با میزانی آب رقیق نموده و به قابلمه بیفزایید. اجازه دهید مواد داخل قابلمه کمی قُل بخورند. فلفل سیاه را هم اضافه کنید و اگر کشک تان به مقدار کافی شور نیست، کمی نمک اضافه کنید. اشکنه قروت که به غلظت و طعم دلخواهتان رسید، حرارت را قطع نموده و با نان خشک و سبزی خوردن، آن را سرو کنید.

کشک، نمک و فلفل سیاه را به روش های حضوری یا اینترنتی از فروشگاه های می توانید بخرید.

طرز تهیه کشک قوروت

مثل کشک زابلی یا کشک سیستانی که یک کشک با رنگ زرد و طعم متفاوت با کشک های کارخانه ای است و برای از آن استفاده می گردد، کشکی که در طرز تهیه اشکنه قروت استفاده می گردد هم، نوع خاصی از کشک است که رنگ آن بنفش بوده و روش تهیه و به عمل آوردن آن، متفاوت از کشک های معمولی است.

هر چند خیلی ها این کشک را به صورت آماده تهیه می نمایند یا از کشک های ساده امروزی در طرز تهیه اشکنه قروت استفاده می نمایند، اما اگر می خواهید خودتان کشک قوروت درست کنید باید مراحل زیر را طی کنید.

برای درست کردن این کشک بنفش، ماست محلی را در کیسه بیندازید و اجازه دهید آب خود را از دست بدهد و تبدیل به ماست چکیده گردد. سپس ماست چکیده را در دیگ چدنی بریزید و بجوشانید تا سفت تر گردد. ماست چکیده جوشانده را در فضای باز بگذارید تا خشک گردد. ماست خشک شده را در ظرف سفالی بریزید و به آن میزانی گردوی خرد و ساییده شده اضافه کنید.

کشک را در این ظروف سفالی بسابید آنقدر تا به رنگ بنفش دربیاید. به این کشک قروت یا قوروت گفته می گردد. اگر می خواهید اشکنه قروت را به صورت اصیل درست کنید، می توانید قروت را به این روش آماده کنید، در غیر این صورت از کشک های آماده بهره ببرید.

اشکنه قوروت چه فرقی با اشکنه کشک دارد؟

اگر از نزدیک اشکنه قوروت مشهدی، گنابادی یا بیرجندی را دیده باشید، در کمال تعجب با یک غذای بنفش رنگ روبرو می شوید. این غذا به خاطر فرایند تهیه و آماده سازی کشک و ظرفی که کشک در آن ساییده می گردد، رنگ بنفش به خودش می گیرد.

این غذا به حدی خاص است و قدمت طولانی دارد که به عنوان یک غذای محلی سنتی، در سال 1397 در لیست میراث ملی کشور ثبت شده است. کشک مورد استفاده در اشکنه قروت، هم به صورت پودر شده و هم به صورت جامد در دسترس است. این کشک زمانی که با آب حل می گردد، رنگ آن تغییر نموده و متمایل به بنفش می گردد. کشک اشکنه قوروت به صورت جوشانده یا سرد شده استفاده می گردد.

نکات مهم در طرز تهیه اشکنه قروت مشهدی

  • اشکنه قروت یک غذای محلی برای شب عید نوروز یا شب یلدا و مناسبت های سنتی در بیرجند و شهر مشهد و گناباد است.
  • در بعضی دستورالعمل ها، تخمه خربزه حذف می گردد. اما شما می توانید از قبل تخمه های خربزه را آماده کنید و عصاره آن را، به اشکنه خود اضافه کنید. در صورت افزودن تخمه خربزه، اشکنه شما خوشمزه تر و مقوی ترخواهد شد.
  • اگر کشک را بسابید و بعد به اشکنه قروت اضافه کنید، طعم اشکنه شما هم بهتر می گردد و هم اشکنه جا افتاده تر و غلیظ تری خواهید داشت.
  • اگر از قروت اصلی در طرز تهیه اشکنه قروت بهره ببرید، احتیاجی به گردو ندارید، چون گردو در قروت وجود دارد. اما در صورتی که از کشک ساده استفاده می کنید، افزودن گردو آن را خوشمزه تر می نماید.
  • استفاده از روغن محلی یا روغن کرمانشاهی، اشکنه قروت را خوش طعم تر می نماید. اگر در دسترس ندارید می توانید از کره حیوانی یا گیاهی هم بهره ببرید.
  • برای سرو در کنار اشکنه قروت می توانید از بادمجان کبابی یا سرخ شده، کدوی سرخ شده یا سیب زمینی آبپز و پوره شده بهره ببرید.
  • اشکنه قروت یک غذای نونی ساده است که به صورت ترید شده سرو می گردد. نان خشک برترین گزینه برای ترید کردن در اشکنه است.
  • به خاطر استفاده از کشک زیاد در طرز تهیه اشکنه قروت، طبع این غذا سرد است. برای تعدیل سردی غذا، بعد از سرو، حتما چند دانه خرما بخورید.

فوت و فن های خوشمزه شدن اشکنه قوروت

چرا اشکنه قروت شور می گردد؟

به هیچ عنوان به اشکنه قروت، نمک اضافه نکنید. به خاطر نمک کشک، در صورت افزودن نمک به غذا، اشکنه شما هم شور خواهد شد. بعلاوه ممکن است کشک را خیلی جوشانده باشید و غلظت غذا زیاد شده باشد. مواد اشکنه باید رقیق و برای ترید کردن مناسب باشد.

اشکنه قروت را چطور سرو کنیم؟

همراه با اشکنه قروت بیرجندی یا مشهدی، می توانید تخم مرغ و سیب زمینی آبپز یا بادمجان و کدوی سرخ شده هم سرو کنید. معمولا این غذا با سبزی خوردن و نان خشک سرو می گردد.

محصولات مرتبط

مغز تخمه آفتابگردان لیمو 35 گرم مزمز

14,100 تومان 15,000 تومان 6% تخفیف

بادام هندی 30 گرمی مزمز

34,900 تومان 39,000 تومان 11% تخفیف

نمک تصفیه شده خوراکی یددار سلفونی 700گرم طلوع

11,900 تومان 13,500 تومان 12% تخفیف

فلفل سیاه 80 گرمی سانتین

94,900 تومان 99,900 تومان 5% تخفیف

پیاز سرخ شده خلال 300 گرم لاریج سار

172,900 تومان 175,000 تومان 1% تخفیف

روغن نیمه جامد 5 کیلویی فامیلا

293,900 تومان 321,500 تومان 9% تخفیف

روغن حیوانی ممتاز 450 گرم نیک منش

326,900 تومان 385,000 تومان 15% تخفیف

کشک شیشه ای 230 گرمی سمیه

47,900 تومان 49,900 تومان 4% تخفیف

کره 20 گرمی رامک

7,500 تومان 7,600 تومان 1% تخفیف

کشک 250 گرمی رامک

22,900 تومان 27,000 تومان 15% تخفیف

ناگت پنیری 800 گرم کیمبال

174,900 تومان 233,805 تومان 25% تخفیف

مخلوط زیبا 400 گرمی نوبر سبز

65,900 تومان 77,700 تومان 15% تخفیف

منبع: افق کوروش
انتشار: 13 مرداد 1403 بروزرسانی: 13 مرداد 1403 گردآورنده: dnl4all.ir شناسه مطلب: 1743

به "طرز تهیه اشکنه قروت مشهدی (بیرجندی)" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرز تهیه اشکنه قروت مشهدی (بیرجندی)"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید