پیش پرده تورم اردیبهشت
به گزارش مجله دانلود و سرگرمی، روز گذشته وزیر اقتصاد اظهار داشت تورم در اردیبهشت ماه نسبت به فروردین ماه یک درصد کمتر شده است. رقمی که در فروردین نیز نسبت به اسفند یک درصد کمتر بوده است. با توجه به این آمار می توان دریافت که رقم تورم ماهانه در اردیبهشت ماه 7/ 2درصد خواهد بود. مطابق با این آمار تورم نقطه به نقطه 5/ 54 درصد می رسد که این رقم نیز نسبت به تورم نقطه به نقطه فروردین ماه یک واحد درصد کمتر خواهد بود.
به گزارش دنیای اقتصاد، از سوی دیگر، تورم میانه نیز در اردیبهشت ماه به 1/ 49درصد خواهد رسید. البته این آمارها بر اساس صحبت های روز گذشته وزیر ارائه شده و هنوز مرکز آمار ایران گزارش شاخص بهای مصرف کننده را منتشر ننموده است. اما این آمارها تایید می نماید تورم نقطه به نقطه که در فروردین ماه امسال به قله 10 سال اخیر رسیده بود، در اردیبهشت ماه یک پله پایین تر خواهد آمد و این امیدواری وجود دارد که این روند در ماه های آینده نیز تداوم یابد. این گزارش بر اساس آمارهای ارائه شده به وسیله وزیر اقتصاد در نشست خبری ارائه شده است. از طرفی داود منظور، رئیس سازمان برنامه و بودجه، در یک پیغام توییتری، آمارهای روز گذشته وزیر اقتصاد را تایید کرد و بعلاوه از کاهش 6/ 4واحد درصدی شاخص قیمت سبزیجات و حبوبات در اردیبهشت ماه اطلاع داد.
تورم ماهانه اردیبهشت، 7/ 2درصد
روز گذشته، احسان خاندوزی در نشست خبری خاطرنشان کرد که نرخ تورم، در فروردین ماه نسبت به اسفندماه یک درصد کاهش یافته است. بعلاوه به گفته او، نرخ تورم اردیبهشت نسبت به فروردین نیز یک درصد کاهش پیدا نموده است. البته او اعلام نکرد منظور از کاهش نرخ تورم، کدام نوع از انواع تورم ماهانه، نقطه به نقطه یا میانه بوده است. اما آنالیز های گزارش شاخص بهای مصرف کننده فروردین حاکی از آن است که تنها تورم ماهانه یک واحد درصد کاهش یافته و تورم نقطه به نقطه و میانه نیز افزایشی بوده است. بنابراین رمزگشایی از حرف های خاندوزی نشان می دهد تورم ماهانه اردیبهشت به رقم 7/ 2درصد رسیده است. اگر این رقم را ملاک تورم ماهانه بگیریم، می توان تورم نقطه به نقطه و میانه را نیز در ماه اردیبهشت محاسبه کرد.
مطابق این آنالیز ها با ارائه این ارقام و در نظر گرفتن تورم ماهانه 7/ 2درصدی، شاخص قیمت مصرف کننده در ماه اردیبهشت به رقم حدود 4/ 185 می رسد. این شاخص بر اساس سال پایه 1400 به روز شده است. مرکز آمار ایران، پیش از به روز کردن آمار با سال پایه تازه، گزارش شاخص بهای مصرف کننده در روز نخست هر ماه گزارش شاخص بهای مصرف کننده را به روز می کرد، اما تا روز گذشته آمارهای شاخص بهای مصرف کننده منتشر نشده و به همین علت دنیای اقتصاد بر اساس صحبت های وزیر اقتصاد، پیش پرده ای از گزارش تورم نقطه به نقطه و میانه را به تصویر کشیده است.
تورم نقطه به نقطه؛ 5/ 54درصد
اگر تورم ماهانه یک واحد درصد در اردیبهشت کاهش یافته باشد و به رقم 7/ 2درصد برسد، در نتیجه می توان محاسبه کرد که نرخ تورم نقطه به نقطه نیز به رقم 5/ 54درصد خواهد رسید. نرخ تورم نقطه به نقطه، تغییرات شاخص بهای مصرف کننده در اردیبهشت امسال نسبت به اردیبهشت سال قبل را در نظر می گیرد و مقایسه می نماید که در این بازه زمانی، شاخص بهای مصرف کننده به چه مقدار رشد نموده است. پیش تر مرکز آمار ایران اعلام نموده بود نرخ تورم در فروردین ماه به سطح قله 5/ 55درصدی رسیده است. بنابراین با برآورد آمار تورم اردیبهشت ماه نرخ تورم نقطه به نقطه یک پله پایین تر آمده است.
اگر تورم ماهانه در خرداد ماه نیز زیر 3 درصد اعلام گردد، روند نزولی تورم نقطه به نقطه ادامه خواهد داشت. نرخ تورم برای خاتمه امسال حدود 40درصد هدف گذاری شده و احتیاج است برای تحقق این هدف، از سطح نرخ تورم نقطه به نقطه حدود 15 واحد درصد کمتر گردد. آنالیز ها حاکی از آن است که از نیمه دهه اخیر نرخ تورم نقطه به نقطه هیچ گاه کمتر از 8/ 19درصد نبوده است.
تورم میانه: 1/ 49 درصد
اگرچه به نظر می رسد با در نظر گرفتن تورم ماهانه 7/ 2درصدی، نرخ تورم نقطه به نقطه در مسیر کاهشی قدم بگذارد، اما طبق محاسبات، نرخ تورم میانه افزایشی خواهد بود و به رقم 1/ 49درصد افزایش خواهد یافت. این رقم در فروردین ماه 6/ 47 درصد گزارش شده بود. بنابراین آمارها حاکی از آن است که تورم میانه به نزدیکی سطح 50درصد رسیده و محتمل است این رقم در ماه های آینده از این سطح عبور کند. تورم میانه، تغییرات شاخص بهای مصرف کننده در 12 ماه منتهی به اردیبهشت امسال را نسبت به 12 ماه منتهی به اردیبهشت سال قبل در نظر می گیرد و نسبت به تورم ماهانه و نقطه به نقطه از حافظه بیشتری برخوردار است، اما تورم نقطه به نقطه و ماهانه، رویدادهای تازه شاخص را بهتر نشان می دهند و در بسیاری از سیاستگذاری ها به تورم ماهانه و نقطه به نقطه نگاه می گردد.
منبع: فرارو